iflk diet

IFLK Diet

IFLK Diet ni apa ? Sebenarnya ianya ialah Intemittent Fasting Lazy Keto. Jom kita baca apa pendapat pakar tentang IFLK Diet nih. Banyak betul sumbernya. Saya kumpulkan mudah korang baca…
jajan

Maksud Sebenar Istilah JAJAN

Maksud Sebenar Istilah JAJAN? JAJAN (JUNK FOOD) merujuk kepada istilah kepada makanan yang murah dan mudah didapati, mengandungi kalori yang tinggi dari gula dengan sedikit serat, protein, vitamin atau mineral.…
grilled salmon fish on top of grilled vegetables

Tips Mulakan Diet IFLK

Tips Mulakan Diet IFLK ? Susahlah Nak Mulakan IFLK. Bagaimana saya nak mula amalkan IFLK ni? Saya dah 50 tahun makan nasi, mi, bihun, kuetiau, roti canai, fresh orange, cucur,…
Buah Kulim

Buah Kulim

Buah kulim BUAH DIPILIH DAN DICUCI BERSIH SEBELUM DIJUAL. BUAH KULIM/ BAWANG HUTAN. Antara khasiat buah kulim ialah, ia dikatakan boleh merawat penyakit buah pinggang, batu karang, kencing manis, melawaskan…
timun tikus

Timun Tikus Sedap Buat Ulam ?

Ini buah timun tikus. Buahnya comel. Sebesar hujung jari kelingking. Sepanjang setengah inci. Warna hijau ketika muda dan merah apabila sudah masak. Boleh buat ulam ketika masih hijau. Khasiatnya untuk…
Khasiat Daun Selasih

Khasiat Daun Selasih

Khasiat daun selasih adalah sejenis ulam yang berkhasiat. Ia boleh dimakan secara mentah ataupun direndam dengan air panas, buat teh. Selasih juga enak dijadikan ulam dan dicicah sambal cili. Kedua-dua…
jeruk madu bawang putih

Khasiat Jeruk Bawang Putih

Khasiat Jeruk Bawang Putih. Banyak khasiat bawang putih. Tapi nak makan mentah begitu saja, tak lalu rasanya. So kita buat jeruk bawang putih. Rasanya sedap mcm jeruk buah buahan. Org…
fries and burger on plate

Apa Itu OMAD Diet ?

Apa Itu OMAD Diet ? Trend penurunan berat badan yang popular pada masa ini ialah puasa berselang. Diet ini mengehadkan pengambilan makanan dalam sehari tetapi agak munasabah. Puasa berselang adalah…
kayap air

Kayap Air

Kayap Air. PENYAKIT KAYAP. Petua..merawat penyakit kulit....kayap. Petua Rawat Kayap Petua 1 Menggunakan daun pokok duit2 yang ditumbuh hancur kemudian ambil air daunnya serta air perahannya ditekpakan pada tempat yang…